McCaul pochwala zmianę stanowiska spikera Johnsona po głosowaniu w sprawie pomocy zagranicznej

Aarona Schwartza/CNP/CIPA

Republikański republikanin z Teksasu Michael McCaul przemawia na konferencji prasowej w Waszyngtonie, 16 kwietnia 2024 r.

CNN

Przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych Izby Reprezentantów Michael McCaul pochwalił spikera Mike'a Johnsona niedziela do Wniósł do swojej izby ustawodawstwo dotyczące pomocy zagranicznejOpisując to posunięcie jako „profil odwagi”.

„Jestem bardzo dumny z mówcy, Mike’a Johnsona” – powiedział w programie „This Week” republikanina z Teksasu, który był zdecydowanym zwolennikiem przekazania dodatkowej pomocy zagranicznej. Przeszedł transformację. Ostatecznie obrazem odwagi jest stawianie narodu ponad siebie i to właśnie zrobił. „Ostatecznie będę po właściwej stronie historii, niezależnie od mojej pracy” – powiedział.

Pomoc dla Izraela, Ukrainy i regionu Indo-Pacyfiku przetrwała miesiące impasu w Kongresie w sobotę, kiedy Izba przyjęła pakiet pomocy zagranicznej o wartości 95 miliardów dolarów w czterech oddzielnych ustawach, które zostaną połączone w jedną poprawkę i przesłane do Senatu pod głosowanie Wtorek. . Głosowanie za przyjęciem kluczowych przepisów dotyczących pomocy nastąpiło w momencie, gdy ponadpartyjne naciski na Johnsona, aby udzielił wsparcia swoim sojusznikom za granicą, podczas gdy jego skrajnie prawicowi sojusznicy wystąpili z propozycją pozbawienia go młotka.

Niewielka grupa twardogłowych Republikanów, na czele której stoi kontrowersyjna republikanka Marjorie Taylor Greene z Gruzji, zebrała się za próbą usunięcia Johnsona z przywództwa Izby Reprezentantów, krytykując Republikanina z Luizjany za poleganie, między innymi, na Demokratach w zakresie przekazywania pomocy zagranicznej. McCaul, który był z Johnsonem w noc poprzedzającą przyjęcie przepisów dotyczących pomocy zagranicznej, Powiedział CNN Że przywódca Izby – pobożny chrześcijanin – modlił się, zmagając się z politycznymi konsekwencjami postąpienia „właściwie” poprzez wniesienie pakietu na salę obrad.

„Kończyło nam się czas – Ukraina jest bliska upadku” – powiedział w niedzielę McCaul. „Stał się facetem, który przeszedł z gminy Luizjana, przez prezydenta Stanów Zjednoczonych, do kogoś, kto musi patrzeć na cały świat, dźwigać jego ciężar i podejmować właściwą decyzję”.

READ  Katastrofa nad Jeziorem Wiktorii: komercyjny samolot zatonął w jeziorze w Tanzanii

McCaul podkreślił, że większość Republikanów w Izbie Reprezentantów głosowała przeciwko dodatkowej pomocy dla Ukrainy, ponieważ konferencja „sprzedawała pogląd, że istnieje wybór albo-albo” pomiędzy wspieraniem południowej granicy Stanów Zjednoczonych i Ukrainy.

„Oczy świata patrzą, nasi wrogowie patrzą i historia patrzy – i to właśnie powtarzam moim kolegom: Chcesz być Chamberlainem czy Churchillem?„Zapytał, używając analogii, której McCaul wielokrotnie używał w dyskusjach na temat dalszego zapewniania pomocy Ukrainie w jej wojnie z Rosją.

Nawet po zwycięskim przyjęciu ustaw pomocowych przez Johnsona Izba Reprezentantów może ponownie pogrążyć się w chaosie, jeśli skrajnie prawicowemu skrzydłu jego partii uda się obalić go ze stanowiska spikera.

Zapytany, czy jego zdaniem posada Johnsona jest zagrożona po udanym głosowaniu, McColl powiedział, że „akcje Mike’a Johnsona znacznie wzrosły” i że spiker „zyskał duży szacunek” po obu stronach nawy.

Republikański republikanin Tony Gonzalez z Teksasu, który reprezentuje okręg wzdłuż południowej granicy, również pochwalił w niedzielę rolę Johnsona w uchwalaniu ustawodawstwa.

„Jesteśmy w punkcie, w którym próbujemy po prostu rządzić i to właśnie zrobił Mike Johnson: rządzić w sposób honorowy” – Gonzalez powiedział „State of the Union” CNN.

Gonzalez, który w sobotę głosował za przekazaniem pomocy Ukrainie, Izraelowi i Tajwanowi, wyraził pewność, że Johnson przeżyje groźby kierowane pod adresem swojego szefa, mówiąc: „Izba Reprezentantów to szorstkie i hałaśliwe miejsce, ale Mike’owi Johnsonowi nic się nie stanie .”

Zrobił to były prezydent Donald Trump Wyraził zdecydowany sprzeciw W przeszłości Ukrainie argumentując, że Stany Zjednoczone nie powinny udzielać pomocy zagranicznej, chyba że będzie to pożyczka, dał do zrozumienia, że ​​to zrobi. Zachęcanie do rosyjskiej agresji Przeciwko jakiemukolwiek państwu członkowskiemu NATO, które nie płaci wystarczająco dużo. Trump nie skomentował jednak publicznie pakietu przyjętego przez Izbę w sobotę, który wyraził wcześniej Wesprzyj prezydenturę Johnsona.

READ  Szef sojuszu wojskowego Finlandii ogłosił we wtorek, że Finlandia przystąpi do NATO

„Trump chce zaoferować Ukrainie ratunek, aby po objęciu urzędu… mógł negocjować i go uratować” – powiedział McCaul.

Ta historia została zaktualizowana o dodatkowe raporty.