Xi mówi o bezpieczeństwie i powtarza swoje stanowisko podczas otwarcia Kongresu

PEKIN (Reuters) – Chiński prezydent Xi Jinping wezwał do przyspieszenia budowy światowej klasy wojska, promując walkę z COVID-19, gdy kongres Partii Komunistycznej rozpoczął się z dużym naciskiem na bezpieczeństwo i potwierdzenie priorytetów politycznych.

Powszechnie oczekuje się, że 69-letni Xi wygra trzecią kadencję jako prezydent po zakończeniu tygodniowej konferencji, która rozpoczęła się w niedzielę rano, umacniając jego status najpotężniejszego władcy Chin od czasów Mao Zedonga.

Prawie 2300 delegatów z całego kraju zgromadziło się w Wielkiej Sali Ludowej po zachodniej stronie Placu Tiananmen wśród ścisłej ochrony i pod błękitnym niebem po kilku mglistych dniach w chińskiej stolicy.

Zarejestruj się teraz, aby uzyskać bezpłatny nieograniczony dostęp do Reuters.com

Xi określił pięć lat od ostatniego zjazdu partii jako „niezwykle niezwykłe i niezwykłe”, podczas przemówienia, które trwało mniej niż dwie godziny – znacznie krócej niż jego prawie trzy i półgodzinne przemówienie na zjeździe w 2017 roku.

„Musimy wzmocnić nasze poczucie trudności, trzymać się podstawowego myślenia, być przygotowanym na niebezpieczeństwa w czasie pokoju, przygotować się na deszczowy dzień i być przygotowanym na wytrzymanie głównych prób silnych wiatrów i wysokich fal” – powiedział.

Xi wezwał do wzmocnienia zdolności do utrzymania bezpieczeństwa narodowego, zapewnienia dostaw żywności i energii, zabezpieczenia łańcuchów dostaw, poprawy zdolności reagowania na katastrofy i ochrony danych osobowych.

Największe brawa pojawiły się, gdy Xi powtórzył swój sprzeciw wobec niepodległości Tajwanu.

Podczas swojej dekady u władzy Xi postawił Chiny na coraz bardziej autorytarnej ścieżce, która priorytetowo traktowała bezpieczeństwo, kontrolę państwa nad gospodarką w imię „wspólnego dobrobytu”, bardziej asertywną dyplomację, silniejszą armię i silną presję na przejęcie demokratycznie rządzonego Tajwanu. .

Analitycy generalnie nie spodziewają się znaczącej zmiany kierunku polityki w trzeciej kadencji Xi.

Wobec spowolnienia chińskiej gospodarki Xi próbuje przenieść podstawy legitymizacji ze wzrostu gospodarczego na bezpieczeństwo, powiedział Alfred Wu, profesor nadzwyczajny w Lee Kuan Yew School of Public Policy na National University of Singapore.

READ  Argentyna będzie płacić za chiński import w juanach zamiast w dolarach

„Jego historia jest taka, że ​​Chiny stoją w obliczu wielu niebezpieczeństw, kraj jest w stanie wojny, mówiąc w przenośni, a on jest zbawcą. Dzięki tej narracji może zjednoczyć ludzi wokół siebie” – powiedział.

Kontynuacja

W ostatnich dniach Chiny wielokrotnie podkreślały swoje zaangażowanie w strategię Xi dotyczącą wolnej od COVID, rozwiały nadzieje wśród niezliczonych chińskich obywateli i inwestorów, że Pekin może w najbliższym czasie zacząć wycofywać się z polityki, która spowodowała powszechną frustrację i szkody gospodarcze.

Xi niewiele mówił o koronawirusie poza podkreśleniem poprawności polityki, która uczyniła Chiny krajem spoza świata, ponieważ większość świata próbuje żyć z koronawirusem, który pojawił się w środkowych Chinach pod koniec 2019 roku.

„Przestrzegaliśmy suwerenności ludzi i suwerenności życia, trzymaliśmy się dynamizmu wolnego od COVID… i osiągnęliśmy znaczące pozytywne wyniki w ogólnym zapobieganiu i kontroli epidemii oraz rozwoju gospodarczym i społecznym” Xi powiedział.

Jeśli chodzi o gospodarkę, powtórzył swoje poparcie dla sektora prywatnego i pozwolił rynkom odgrywać główną rolę, nawet gdy Chiny dopracowały „socjalistyczny system gospodarczy” i promowały „wspólny dobrobyt”.

„Musimy zbudować socjalistyczny system gospodarki rynkowej wysokiego poziomu… i wytrwale konsolidować i rozwijać system własności publicznej, stale zachęcać i wspierać rozwój gospodarki prywatnej, w pełni odgrywać decydującą rolę rynku w alokacji zasobów i dać lepszą rolę rządowi”.

organ partii

Wydaje się, że siła Xi nie została zmniejszona przez zamieszanie roku, w którym chińska gospodarka dramatycznie spowolniła z powodu powtarzających się zamknięć polityki COVID, kryzysu w sektorze nieruchomości i wpływu jego represji w 2021 r. na wyzwolenie „gospodarki platformowej”. Jak również globalne przeciwności.

Stosunki Chin z Zachodem uległy gwałtownemu pogorszeniu, zaostrzone przez poparcie Xi dla rosyjskiego prezydenta Władimira Putina.

READ  Gibraltar ściga się z czasem, aby powstrzymać wyciek ropy ze statku towarowego na brzegu po zderzeniu z tankowcem

Syn rewolucjonisty Partii Komunistycznej, Xi ożywił partię, która stała się głęboko skorumpowana i coraz bardziej nieistotna, rozszerzając swoją obecność we wszystkich aspektach Chin, a Xi oficjalnie stał się jej „rdzeniem”.

Xi pozbył się limitów kadencji prezydenckich w 2018 r., torując mu drogę do zerwania z precedensem ostatnich dziesięcioleci i sprawowania władzy na trzecią pięcioletnią lub dłuższą kadencję.

„Oburącz popieram reelekcję Xi Jinpinga na trzecią kadencję” – powiedział Reuterowi Li Yinjiang, delegat z prowincji Jiangsu. Może uczynić nasz kraj silnym i uszczęśliwić naszych ludzi”.

Kongres ma ponownie potwierdzić Xi jako sekretarza generalnego partii, najpotężniejszego stanowiska w Chinach, a także przewodniczącego Centralnej Komisji Wojskowej. Prezydencja Xi ma zostać odnowiona w marcu na dorocznej sesji chińskiego parlamentu.

W ramach przygotowań do konferencji, chińska stolica wzmocniła środki bezpieczeństwa i ograniczenia COVID, podczas gdy huty w pobliskiej prowincji Hebei otrzymały polecenie ograniczenia działalności w celu poprawy jakości powietrza, podało źródło branżowe.

Dzień po zakończeniu konferencji w sobotę Xi ma przedstawić swój nowy Komitet Stały Biura Politycznego, siedmioosobowy zespół kierowniczy. Będzie ona obejmować osobę, która zastąpi Li Keqianga na stanowisku premiera, gdy Li zejdzie ze stanowiska w marcu po odbyciu maksymalnie dwóch kadencji.

Dodatkowe relacje Yi Lun Tian, ​​Ryan Wu, Martin Quinn Pollard, Eduardo Baptista, Kevin Yao i Dominic Patton; Napisane przez Tony’ego Munro. Montaż przez Williama Mallarda

Nasze kryteria: Zasady zaufania Thomson Reuters.