Rishi Sunak ogłosił formalną kandydaturę na stanowisko premiera Anglii

Komentarz

LONDYN — Były brytyjski minister finansów Rishi Sunak ogłosił, że chce zastąpić Liz Truss na stanowisku kolejnej przywódczyni Partii Konserwatywnej, co stawia ją na drodze do ostatniej tury kandydatów w wyścigu na premiera.

„Chcę naprawić naszą gospodarkę, zjednoczyć naszą partię i dostarczyć dla naszego kraju” – powiedział Niedzielny tweet.

42-letni Sunak walczy o tę rolę po raz drugi w ciągu czterech miesięcy. Latem zastąpił byłego prezydenta Wielkiej Brytanii Borisa Johnsona w ostatniej turze, zanim przegrał z Truss w głosowaniu na członków partii.

Kim jest Riszi Sunak? Co warto wiedzieć o wyborze premiera Wielkiej Brytanii

Niedzielne ogłoszenie sprawia, że ​​Sunak jest pierwszym – i jak dotąd jedynym – formalnie zadeklarowanym kandydatem, który zebrał 100 nominacji od kolegów legislatorów do poniedziałku o godzinie 14, aby pojawić się na głosowaniu partii, według publicznych sprawozdań. Jeśli więcej niż jeden kandydat przekroczy próg, posłowie wybiorą dwóch, na które członkowie partii będą głosować online. Wyniki spodziewane są 28 października.

Od niedzieli obecne zamieszanie polityczne w Wielkiej Brytanii zostało wywołane w lipcu tego roku rezygnacją najsilniejszego rywala Sunaka, Johnsona, byłego premiera. Na własną rękę Rezygnacja Jako minister finansów Johnsona, zachęcając innych do rezygnacji i ostatecznie zmuszając Johnsona do rezygnacji, Sunak powiedział, że opinia publiczna zasługuje na rządowe rządy „właściwie, skutecznie i poważnie”.

w sobotę, Wiadomości w brytyjskich mediach Obaj – którzy kiedyś pracowali ramię w ramię – prowadzili późne rozmowy, podsycając spekulacje, że obaj mogą odłożyć na bok rywalizację i zawrzeć umowę, aby stworzyć wspólny bilet.

Gdyby ostatecznie został wybrany, Sunak zostałby pierwszym premierem kraju Pochodzenie południowoazjatyckie. Urodził się w Southampton w Anglii, a jego rodzice pochodzili z Indii i wyemigrowali z Afryki Wschodniej.

READ  Cincinnati Bengals są ostatnią drużyną QB po porażce z Ravens

Kilku konserwatywnych prawodawców i byłych sojuszników Johnsona, w tym byli członkowie gabinetu Sajid Dżawid I Gavin Williamson, zadeklarowali swoje poparcie dla Sunaka. W znaczącym ciosie dla szans Johnsona, David Frost – który jest odpowiedzialny za negocjowanie brytyjskiej umowy Brexit, a później otrzymał miejsce w Izbie Lordów przez Johnsona – ogłosił w sobotę, że nadszedł czas, aby odejść od byłego premiera . .

Wielu z tych zwolenników starało się przedstawiać byłego ministra finansów jako kandydata stabilizującego, zdolnego do zakończenia chaosu ostatnich miesięcy. Lojaliści Sunaka zwrócili również uwagę, że podczas poprzedniego konkursu o przywództwo przeciwko Drussowi tego lata jego kandydatura zyskała większe poparcie ze strony kolegów z parlamentu.

Jednak krytycy z Partii Konserwatywnej martwią się, że nie ma on kontaktu z wyborcami i nie ma kontaktu. Oskarżył ją o niewierność Dla Johnsona – głównego źródła niezgody dla wielu oddolnych członków partii – były przywódca jest popularny.

Oglądasz czy świętujesz? Perspektywa powrotu Borisa Johnsona dzieli Wielką Brytanię

Wykształcony w jednym z najbardziej prestiżowych w Wielkiej Brytanii Szkoły prywatne — takie jak Johnson — Sunak posiadają stopnie naukowe na Uniwersytecie Oksfordzkim i Uniwersytecie Stanforda i pracowały w Goldman Sachs. Jeden z najbogatszych brytyjskich polityków, jest żonaty z indyjską spadkobierczynią technologii, Akshatą Murthy, której sprawy podatkowe przysporzyły byłemu premierowi pewnych politycznych wpływów. Dyskomfort Latem podczas kampanii prezydenckiej.

I klip wideo Dokument BBC 2007Sunak sugeruje, że nie ma w tym żadnych „przyjaciół z klasy robotniczej”, a recykling online, ponieważ niektórzy Brytyjczycy są rozgniewani przez szereg głośnych konserwatywnych rywali.

READ  David Zaslav krzyczy na zakończenie studiów na Uniwersytecie Bostońskim podczas strajku pisarzy - The Hollywood Reporter

Mimo to Sunak pozostaje popularny wśród polityków własnej partii, choć mniej wśród krajowych członków Partii Konserwatywnej, która we wrześniu poparła Trudeau o 57,4 proc. wobec 42,6 proc.

Dlaczego Liz Truss zrezygnowała z funkcji premiera Wielkiej Brytanii: przewodnik po zamieszaniu

Dla swoich zwolenników Sunak jest pewną ręką na ekonomicznej sterze, ponieważ słusznie przewidział kryzys rynkowy spowodowany przez politykę Truss, kiedy obniżył podatki i spowodował spadek brytyjskiego funta. Wezwał proponowane reformy gospodarcze w ramach rozejmu Gospodarka „Bajka” Ocena, która mogłaby uwiarygodnić jego obraz odpowiedzialności fiskalnej przed objęciem urzędu.

Jednak jedną plamą na jego aktach jest jego przywiązanie „Uczestniczyć” Skandal, który obalił rząd Johnsona. Podobnie jak jego szef, był Sunak Grzywna została nałożona przez londyńską Metropolitan Police Podczas pełnienia urzędu, aby uczestniczyć w spotkaniach na Downing Street 10, kiedy Wielka Brytania została narzucona przez surowy rząd Korona wirus Kontrola blokady. I niektórzy krytycy, jak były lider Partii Konserwatywnej Ian Duncan SmithZauważono, że hiperinflacja w Wielkiej Brytanii rozpoczęła się za jego kadencji jako kanclerza.

Wcześnie w niedzielę Liczba BBC Publicznie ogłoszeni konserwatywni deputowani głosowali 132 na Sunaka, 55 na Johnsona i 23 na Benny’ego Mordanta.