Premier Estonii Kaya Kallas ustępuje ze stanowiska, aby objąć stanowisko najwyższego dyplomaty Unii Europejskiej

Helsinki (AP) – Premier Estonii Kaya Kallas zrezygnowała ze stanowiska przywódcy państwa bałtyckiego i została… Szef polityki zagranicznej Unii Europejskiej Później tego roku.

Kallas, pierwsza kobieta premier Estonii, w poniedziałek podczas krótkiego spotkania w pałacu prezydenckim w stolicy Estonii formalnie złożyła dymisję prezydentowi Alarowi Karisowi.

Estonia pod rządami Kalasa (47 l.) była jednym z nich Najsilniejsi zwolennicy Ukrainy w Europie Po totalnej inwazji rosyjskiej w lutym 2022 r. Zastępuje Hiszpana Josepa Borrella, który od 2019 r. pełni funkcję szefa polityki zagranicznej UE.

W oświadczeniu Kares podsumował trzy i pół roku Callas na czele 1,3-milionowego kraju, mówiąc: „To był czas pełen kryzysów, kamieni milowych (takich jak) koronawirus, recesji gospodarczej i wojnę w Europie, kiedy Rosja zniszczyła nasz dotychczasowy wizerunek bezpieczeństwa.” Swoją agresją na Ukrainę.

Posunięcie premiera doprowadziło do dymisji trójpartyjnego rządu koalicyjnego Kallasa, składającego się z centroprawicowej Partii Reform, Partii Socjaldemokratycznej i liberalnej partii Estonia 200. Rząd będzie pełnił funkcję rządu tymczasowego do czasu zaprzysiężenia nowego rządu, prawdopodobnie na początku sierpnia.

Na ostatnim posiedzeniu ustępującego rządu w poniedziałek Kallas podkreśliła wysiłki swojego rządu na rzecz wzmocnienia bezpieczeństwa Estonii, sąsiadującego z Rosją członka NATO.

„Zainwestowaliśmy w obronę narodową bardziej niż kiedykolwiek wcześniej i zwiększyliśmy roczny budżet obronny do 1,4 miliarda euro (około 1,5 miliarda dolarów), co stanowi 3% PKB” – powiedział Callas, dodając, że w ciągu ostatnich dwóch lat rządowy budżet budżet obronny wzrósł o około 70%. „Te decyzje pomagają zapewnić Estonii solidną ochronę i bezpieczne miejsce do życia”.

Partia Reform ogłosiła 29 czerwca, że ​​wybrała członka partii-weterana Minister klimatu Christine Michel Jako kandydat na premiera zastąpi Kallasa, który w zeszłym tygodniu reprezentował Estonię na szczycie NATO w Waszyngtonie. Pod przywództwem Kallasa Partia Reform odniosła miażdżące zwycięstwo w wyborach parlamentarnych w 2023 r. i posiada mandat na stanowisko premiera.

READ  Rosyjskie elitarne jednostki powodują 40 procent ofiar na Ukrainie: oficjalne

Skład rządu prawdopodobnie pozostanie niezmieniony, ale Michał, który również ma zastąpić Kallasa na stanowisku szefa Partii Reform, prowadzi obecnie rozmowy zarówno z Socjaldemokratami, jak i Estonią 200 w sprawie przeglądu obecnego czteroletniego programu rządowego na co trzy strony pierwotnie zgodziły się publicznie w przeszłości.

Karis i 101-osobowy parlament, czyli Riigikogu, w którym koalicja dysponuje wygodną większością, muszą zatwierdzić nominację Michała na najważniejsze stanowisko w Estonii. Od kwietnia ubiegłego roku był ministrem klimatu. 49-letni były Minister Gospodarki i Sprawiedliwości od końca lat 90. działa w Partii Reform, głównej instytucji politycznej Estonii.

Mikhal jest znana ze swojej długiej i cieszącej się uznaniem kariery politycznej, która skupiała się na sprawach wewnętrznych Estonii, ale brakowało jej doświadczenia międzynarodowego – w jaskrawym przeciwieństwie do Kalas, która wyróżniała się na arenie międzynarodowej, ale wyraźnie wykraczała poza swoją strefę komfortu, jeśli chodzi o politykę wewnętrzną, co doprowadziło do znaczącego spadek jej popularności wśród Estończyków w ciągu ostatniego roku.